Juul schrijft

 

* * * * *

 

De MacEwen-trilogie

Deze trilogie begon in 2019 als een eenvoudig verhaal ‘Borduren in het donker’. In de loop van 2020 groeide het uit tot een novelle, vervolgens tot een complete roman. Toen nog onder de titel ‘Interbellum’.
Inmiddels is het eerste boek meerdere malen proefgelezen en geredigeerd. Klaar voor de pers dus. Boek twee nadert de voltooiing, en boek drie staat in de grondverf. Naar verwachting zal de hele trilogie eind 2024 zijn verschenen.

Gescheurde tijd

Acht jaar na de oorlog keert chirurg Alistair MacEwen terug naar Noord-Frankrijk, naar de plek waar hij in 1917 zijn verstand verloor. Daar bezoekt hij de vrouw die toen voor hem zorgde, Ghislaine. Ook in haar leven heeft de oorlog diepe sporen nagelaten.
Al snel na aankomst blijkt dat dit weerzien ingrijpende gevolgen heeft voor hen beiden en aan hun leven voorgoed een andere wending geeft, onherroepelijk en onomkeerbaar.
Tegen de achtergrond van de turbulente jaren twintig en dertig volgen we Alistair, Ghislaine en de mensen om hen heen. Tot in 1939 een nieuwe oorlog dreigend en onontkoombaar als een storm boven de horizon hangt.

Uit het puin, de levenden

In het voorjaar van 1945 neemt een vreemdeling zijn intrek in een huis aan de ruige kust van Finistère. Een gehavende, getroebleerde Brit die maar een ding wil: met rust gelaten worden.
In een verlaten bunker iets verderop, houdt zich een meisje schuil. Ook zij wil maar een ding: terug naar Parijs, waar ze vandaan komt. Daarom is ze vastbesloten contact te maken.
Ondanks, of misschien juist vanwege de beschadigingen waarvan zij de rest van hun leven de littekens te dragen hebben, groeit er een hechte band tussen deze twee zo verschillende mensen.
Dan, nauwelijks een jaar later, staat er op een dag een oude bekende op de stoep. Met nieuws uit Engeland.

De grond en de wortels

Met opnieuw een oorlog in het vooruitzicht zullen André en Ghislaine niet naar huis terugkeren.
Ghislaine blijft voorgoed in Schotland met haar gezin.
André, het jochie dat nooit echt ergens bij hoorde, gaat na zijn afstuderen aan het werk in Bletchley Park. Daar raakt hij verstrikt in een driehoeksverhouding met zijn broer Robbie en de Canadese wiskundige Chloë.
Een situatie die niet kan blijven duren. Zeker niet als het drietal – zoals veel jonge mensen rusteloos op zoek naar een eigen plek – na de oorlog afreist naar Frankrijk en daar de al even ontwortelde Annette leert kennen.

* * * * *